keskiviikko 12. tammikuuta 2011

Osallisuudesta ei kerran sen koettuaan halua luopua

Lapsi- ja nuorisotyön neuvottelupäivien ohjelma vei tänään hetkeksi Tukholmaan kuninkaanlinnan kupeessa sijaisevaan Suurkirkkoon, missä teologian tohtori Martin Modeus opetti aiheenaan Hyvä jumalanpalvelus. Modeus jakoi neuvottelupäivävieraiden kanssa kokemuksia Tukholman hiippakunnassa käytössä olevasta Barnmöjliggörare-hankkeesta. Sen puitteissa jokaisessa jumalanpalveluksessa on mukana aikuinen huolehtimassa lapsesta, että hän kokisi jumalanpalveluksen aikana yhteisöllisyyttä ja osallisuutta. Hänen tehtävänsä on ystävystyä jumalanpalvelukseen tulevan lapsen kanssa, tutustuttaa hänet toiseen ihmiseen ja järjestää lapselle mieluisia tehtäviä ja kokemuksia. Tavoitteena on, että lapselle jäisi jokaisesta jumalanpalveluksesta positiivinen muisto ja kokemus osallisuudesta, joka synnyttää halun tulla uudelleen. Osallisuudesta ei kerran sen koettuaan halua luopua.


Ehtoollispöytä - osallisuuden vahvistaja

Myös ehtoollispöytä tai ehtoollispöydässä siunaaminen luo lapsille osallisuutta ja yhteisöllisyyden tunnetta. Neuvottelupäivien Tytöt ja pojat ehtoollisella -kanavassa keskusteltiin nyt 30 vuotta käytössä olleesta perhe-ehtoolliskäytännöstä, josta huolimatta lasten siunaaminen ehtoollispöydässä on edelleen yleisempi tapa. Lapsia on siunattu ehtoollispöydässä 1970-luvulta alkaen, kertoi Tarja Meier, joka on teettänyt evankelis- luterilaisen kirkon papeilla lasten ehtoollisen viettoa käsittelevan kyselyn. Tutkimuksessa tarkasteltiin pappien käsityksiä mm. siitä minkä ikäisenä lapsi voi saada ehtoollista ja millä perusteilla. Perinteet ja käytäntö sekä myös pappien näkemyksen vaihtelivat seurakunnittain ja myös seurakuntien sisällä. Meier rohkaisi seurakuntia keskusteluun yhteisistä ja selkeistä käytännöistä.
Tällä hetkellä on tekeillään toukokuussa 2011 ilmestyvä Anita Ahtiaisen toimittama kirja “Tytöt ja pojat ehtoollisella” joka tuo kaivattua lisämateriaalia ehtoolliskasvatukseen. Koko aikana, kun perhe-ehtoollinen on ollut mahdollista, ei Suomessa ole ilmestynyt juurikaan aihepiiriä käsittelevää kirjallisuutta, kertoi kanavaa vetänyt Anita Ahtiainen.


Järjestys ja osallisuus

Keskiviikkona 12.1. neuvottelupäivävieraille osallisuudesta puhunut Evankelis-luterilaisen kirkon Lasten Keskuksen pääsihteeri Kalevi Virtanen käytti vertausta tienhaarasta, jossa kirkko seisoo.
-Toisessa kyltissä lukee järjestys, toisessa osallisuus. Järjestys on yksilölaji ja osallisuus joukkuepeli. Järjestyksen tiellä mietimme, miten kaikki tehdään oikein ja osallisuuden tiellä, miten me kasvamme yhdessä, Virtanen pohti ja rohkaisi lopuksi viestittämään jokaiselle kohtaamallemme lapselle, että ilahdumme hänestä. -Mikään ei kanna pidemmälle kuin ilahtumisen kokemus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti