maanantai 3. tammikuuta 2011

Jäähyväiset lumelle?

-Äiti, ihanaa kun tänä talvena on taas niin paljon lunta! Miksei jokainen talvi voisi olla tällainen? Onhan ensikin talvi taas tällainen ihana?

Mikä ahdistava kysymys näin vuoden alkuun! 
En voi luvata mitään, vaikka haluaisinkin. Mikä olisi oikea vastaus ja mitä ennustetta uskoa? Sitäkö, että ollaan menossa kohti 30 vuoden minijääkautta, jolloin lunta on riittämiin, vaiko sitä, että pian lumiset talvet ovat mennyttä?
Vakuuttaisinko, että kyllä lunta taas ensi talvena varmasti tulee? Vai sanoisinko ympäripyöreästi, että ensi talven säästä ei tiedä kukaan mitään? Tai kenties, että sinulla on vielä lunta, mutta lapsillesi sitä ei luultavasti enää riitä? Voisin tietysti myös kehottaa jättämään jäähyväiset lumelle ja nauttimaan siitä nyt, kun sitä vielä on. Päädyn ensimmäiseen vastaukseen - kyllä sitä varmasti ensi talvena ainakin jonkin verran tulee, vaikka keskimäärin maapallo lämpeneekin koko ajan.

Vuosi 2010 oli yksi kaikkien aikojen lämpimimmistä vuosista. Näin siis siitä huolimatta, että niin tämä talvi kuin viime talvikin olivat Suomessa kylmät. Maapallon lämpenemiseen liittyy tietenkin paljon vakavampiakin seurauksia, mutta suomalaislasten suurin suru taitaa olla se, että jossakin vaiheessa menetämme pysyvästi lumiset talvemme.

Olisiko kelkka käännettävissä? Mitä tapahtuisi, jos kaikkialla maailmassa lapset ja nuoret päättäisivät pelastaa maapallon ja heistä alkaisi muutos? Uskon sinisilmäisesti, että se on mahdollista.

Kuinka paljon me ohjaamme lapsia ja nuoria kestävään elämäntapaan ja annamme heille mahdollisuuksia kokemuksiin, jotka vahvistavat heidän luontosuhdettaan? Miten tätä voidaan toteuttaa leireillä, nuortenilloissa ja ripareilla? Tämä on yksi tärkeä ja ajankohtainen aihe lähestyvillä neukkareilla. Tule tiistai-iltana mukaan pohtimaan, mikä rooli nuorisotyöllä on kristillisenä ympäristökasvattajana.

Nautitaan nyt lumesta, kun sitä vielä riittää, ja näkymisiin neukkareilla!

Hanne Tuulos
Neuvottelupäivien tiedottaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti