sunnuntai 12. joulukuuta 2010

Meseen, habboon vai pelaamaan Tremulousia?

Mesettäminen, habbottaminen, irkkaus ja chättäily sekä kaikenlainen datailu alkavat olla tuttuja käsitteitä jo alakoulun alimmilla luokilla heti kun kirjoittamaan ollaan opittu. Uusia uudissanoja syntyy kuin sieniä sateella, eivätkä aikuiset aina oikein tahdo pysyä perässä. Kyse on nuorten ja kouluikäisten lasten tavoista keskustella netissä. Verkko on heille yhä useammin enemmän kuin pelkkä kommunikaatiokanava. Lähes kaikki kouluikäiset lapset pelaavat myös pelejä verkossa.

12-vuotiaan Simon suosikkeja verkossa ovat nettipelit, joissa parasta on se, että niiden pelaaminen on hauskaa.
-Pelit on vähän sama kuin kävisi elokuvissa, ne viihdyttävät, Simo vertaa.
9-vuotias Samukin kulkee jo pelien viidakossa tottuneesti. 
-Tykkään eniten Tremulousin pelaamisesta. Sellaiset pelit on kivoja, joissa saa ampua örkkejä, Samu kuvailee innostuneena.
Varsinkin multiplayer-tyyppiset seikkailu- ja toimintapelit ovat molempien poikien suosiossa. Hyvä peli on myös visuaalisesti taidokkaasti tehty ja peliareena on vaihteleva ja monitasoinen. Tremulous täyttää myös nämä kriteerit. Simokin tunnustautuu Tremolousin pelaajaksi. Poikien asiantuntemus pelistä tuntuu olevan huippuluokkaa.

Simo juttelee luokkakavereidensa kanssa paljon peleistä välitunneillakin. 
-Saattaisi olla, että jos ei pelaisi mitään tai ei olisi Facebookissa, tuntisi olonsa ulkopuoliseksi, Simo arvelee. Vaikka Facebookin alaikäraja on 13 vuotta, luokkakavereista kaikki yhtä lukuunottamatta ovat jo Facebookissa. Suurin osa myös mesettää ainakin silloin töllöin. 

Kun pojilta kysyy, ovatko he koskaan kohdanneet mitään pelottavaa verkossa, Simo muistaa Samun pelänneen äidin kieltämän Runescape-pelin aaveita. Samu myöntää itsekin joskus pelästyneensä peleissä yllättäen esiintyviä yliluonnollisia hahmoja. Niitä putkahtaa silloin tällöin esiin nettivahdeista huolimatta.
-Ei ehkä olisi pelottanut niin paljoa, jos vaikka äiti olis pelannut mun kanssa. Samaan hengen vetoon Samu muistuttaa, että tylsiä pelejä hän ei kuitenkaan halua pelata ollenkaan. Simonkin mielestä varsinkin oppimispelit ovat "syvältä". 
-Peli ei saa olla nössö, pojilta tulee yhteen ääneen.

Nettipelejä harrastavat tutkimustiedon perusteella kaiken ikäiset, mutta innokkaimpia pelaajia ovat noin kymmenen vuotiaat. Muutama vuosi sitten 10-12- vuotiaista lapsista tehdyssä tutkimuksessa kävi ilmi, että jo silloin 75 prosenttia lapsista pelasivat nettipelejä. Nettipelaaminen ja sosiaalinen media ovat osa sitä todellisuutta, jossa lapsemme elävät. Olisikohan paras ratkaisu rajoittaa viisaasti ja toisaalta sulkeltaa itsekin mukaan lasten ja nuorten pelimaailmaan? Oli kuitenkin mukavaa lukea, että tutkimuksen mukaan oma isä tai äiti on asteikossa aika korkealla, kun lapsilta kysyttiin, kenen kanssa he mieluiten pelaisivat. Tämän allekirjoitti myös Samu, 9 v.
-Olis tosi kivaa pelata äitiä vastaan Tremolousia, mutta ei äiti osaa pelata sitä peliä.

Simon ja Samun kanssa juttelu nettipeleistä herättää kysymyksiä. Kuinka pääsisi mukaan nettipelien maailmaan? Pitäisikö siihen tutustua muutenkin kuin lisäämällä verkon käyttöä vahtivaan ohjelmaan kiellettyjen pelien nimiä? Mitä ajatuksia minussa vanhempana ja kirkon työntekijänä herättää toimiminen lasten kanssa netissä? Täytyykö kirkon lapsityöntekijöiden ja nuorisotyönohjaajien osata suunnistaa verkkopelien viidakossa ja luovia sosiaalisessa mediassa kuin kala vedessä vai onko vain hyväksyttävä, että tässä asiassa lapset ovat menneet meidän aikuisten edelle? Voimmeko ohjata lapsia turvalliseen netin käyttöön, jos emme itse toimi verkossa? Missä määrin verkon käyttöä voisi hyödyntää kirkon lapsi- ja nuorisotyössä?

Neukkareilla on aiheesta luvassa monipuolista keskustelua ja näkökulmia eri ikäryhmien kanssa työskenteleville. Yhtäällä pohditaan, mitä varhaiskasvatuksen työntekijä voi tehdä verkossa, toisaalla miten työntekijä selviää kouluikäisten lasten suosimien pelien viidakossa. Miten toimii sosiaalinen media esimerkiksi rippikoulussa, isostoiminnassa ja nuorisotyössä? Entä miten verkkotyö sisällytetään toiminta- ja taloussuunnitelmiin ja miten sitä arvioidaan? Etsi oma foorumisi ja tule keskustelemaan ja kuulemaan!

Hanne Tuulos
Neukkareiden tiedottaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti